A Gödöllői Agrártudományi Egyetem tanulmánya

Drasztikus csökkenés a tápértékben

Nemrégiben kutatást végeztek a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen dolgozó szakemberek. Azt vizsgálták, hogy a növények vitamin- és ásványi anyag tartalma mennyiségileg változott-e az utóbbi negyven-ötven évben. Az eredmények egészen döbbenetesek.

Néhány példa a teljesség igénye nélkül, a legfontosabb élelmiszer alapanyagokból:

Vitamin tartalom:

  • borsó 46,7
  • káposzta 10 százalék
  • paprika 12 százalék
  • sárgarépa 60 százalék

A tej vitamintartama mindössze 5 %-a a vizsgált időszak kezdetéhez képest.

 Ásványi anyag tartalom:

– kukorica 18,6 százalék

– búza 50 százalék

– burgonya 86,7 százalék

Mesterséges anyagok

A baj nem csak az, hogy élelmiszer alapanyagaink ma már vitaminban és ásványi anyagban igen szegények, hanem az is, hogy a vegyi anyagok, permet szerek mennyisége megnőtt a növényekben. Ennek köszönhetően a káros anyagokat nagyobb dózisban adagoljuk a szervezetnek, mint régen, a jótékony hatású ásványokat és vitaminokat pedig csak igen elenyésző mennyiségben.

Ahhoz, hogy elegendő vitamint vegyünk magunkhoz, a fent említett – vizsgált – növények csaknem tízszeresét kellene elfogyasztanunk, mint korábban. Ez – túlzás nélkül – kilogrammnyi többletet jelentene, ami óriási mennyiség, ráadásul így a káros anyagok bevitelét is tízszeresére növelnénk.

Nagyon úgy tűnik, hogy nem marad más választásunk, minthogy plusz bevitellel fedezzük a szükséges vitamint, mely garantáltan bio termesztésű, és vegyszermentes.

Ilyen vitaminbomba például a homoktövis. A bogyójából készült, ízletes szörp napi fogyasztásával valósággal felturbózhatjuk magunkat.  C-vitamin tartalma például tízszerese a citroménak!  A C-vitamin immunerősítő és sejt megújító hatású, ennek köszönhetően sokat tehetünk a káros anyagok okozta egészségügyi problémák megelőzésében.

mrbogyo

Vélemény, hozzászólás?