Csonthéjasok I.

Itt a szezon, használjuk ki és gyűjtsünk belőle télire is!

Számos kert díszítőeleme a diófa. Az ember legjobb barátjának is szokták nevezni, nem véletlenül. Minden része, kivétel nélkül felhasználható valamire, ami hasznos lehet életünk során. A levele szárítva is gyógyír lehet számos betegségre, köztük a bőrproblémákra, emésztési zavarok megszüntetésére. A gyümölcs – zöld állapotban – befőtt készítésére alkalmas, mi több rendkívül ízletes csemege a téli hónapokban is. Érett állapotában a dió az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Felsorolni is nehéz, mennyi, de mennyi jótékony hatással rendelkezik.

Miért is akkora kincs a dió?

Ebben a kicsi gyümölcsben annyi vitamin és ásványi anyag található, hogy minden ember éléskamrájának része kell, hogy legyen! Csak az E vitamin tartalma miatt már biztosítja a bőr szépségét, amellett igen fontos antioxidáns is! A benne lévő nagyszámú omega-3 zsírsav az agyi fejlődést is serkenti, ezért különösen a gyermekek és az idősödő korosztályra van érezhető jó hatással. Mangán, kálium, kalcium és vastartalma is jelentős. A cink és a magnézium szintén alkotóeleme a diónak, ezért az idegrendszerre is pozitív hatással van. Bizonyított tény, hogy rendszeres fogyasztásával megoldhatjuk vérnyomásproblémáinkat és csökkenthetjük a káros koleszterin mennyiségét a vérben.

Olaja csodálatos hatását a bőrre, már a régi időkben is felfedezték. Nyugtatja és kisimítja a bőrt. Más – természetes – olajokkal keverve még hajápolásra alkalmas pakolást is készíthetünk belőle.

Még egy fontos dolog azoknak, akik gyermeket szeretnének: Ez a pici gyümölcs – a kutatások alapján bizonyítottan – szerepet játszhat a gyermekáldásban is. A rendszeres diófogyasztás ugyanis a telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a hímivarsejteket épen tartja, növeli életképességüket, mozgékonyságukat.

A dió élet, erő és egészség. C-vitamin tartalmáról ugyan nincsen túl sok információ, viszont egy kiváló homoktövis szörp elfogyasztásával ezt a vitamint is azonnal biztosíthatjuk a szervezetünknek.

Egészségünkre!

(folytatjuk)

mrbogyo

Vélemény, hozzászólás?