Csonthéjasok II.

Mogyorózzunk!

Az őszi kertek látványa nem kis szépséget tartogat, főleg napsütésben. A késő őszi napok egyik felejthetetlen élménye a kora reggeli friss harmat, a már-már dérnek nevezhető bevonat a gyümölcsfák, dísznövények levelein.

Addig azonban rengeteg időnk van még, és most a legfontosabb dolog, hogy a nyárutó adta őszi gyümölcsöket „betakarítsuk”, ha úgy tetszik, learassuk a természet gyógyszertermését. A csonthéjas gyümölcsök egyik főszereplője a bokron termő mogyoró. Már hullik, tehát ideje összeszedni! Ez azonban több hétig tartó, napi feladat, hiszen folyamatosan érik, egészen októberig.

Kutatások azt bizonyítják, hogy napi mintegy negyven gramm mogyoró elfogyasztásával már nagymértékben csökken a szívbetegségek kockázata.  Telítetlen zsírsavainak köszönhetően, magas olajtartalma nem, hogy káros, hanem kifejezetten egészséges. A magas rosttartalom mellett, számos vitamin – és ásványi anyag is megtalálható benne. Rézben is gazdag, ami az izmok és a csontok egészségben tartásához nélkülözhetetlen. Immunerősítő és idegrendszert védő hatása miatt a legjobb, ha naponta fogyasztunk belőle. Nem lesz nehéz rávenni magunkat a mogyorózgatásra, hiszen nagyon finom, és nassolásra sokkal inkább alkalmas, mint egy nem túl egészséges chips, vagy édesség.

Mandula – szem

Ételekhez illő, ám nyersen is isteni csemege! Pörkölt változatát is sokan szeretik, de például a húst ebbe forgatva igazi ínyencség készíthető belőle. Rengeteg jótékony hatása ismert, melyek közül talán a legismertebb a szívre ható védelem. Magnézium tartalma az izomgörcsöket előzi meg, de ez az ásvány az idegrendszer védőőre is. Állítólag a menstruációs görcsökre is kiváló fájdalomcsillapító, mely természetes voltának köszönhetően a szervezet igaz barátjaként segít. Hasonlóan a többi csonthéjas gyümölcshöz, a mandula is kitűnő bőr-és hajápoló olajat tartalmaz, és ezt az olajat még saláták készítéséhez is használják.

Amit fontos tudni róla, hogy keserű változata fogyasztásra nem ajánlott, mert a cianoid tartalma az étkezési manduláénál jóval magasabb. Állítólag ebből már 5-10 szem is képes olyan kárt okozni egy felnőtt szervezetben, ami visszafordíthatatlan.

Ezt a tényt mindenképp vegyük figyelembe és így – pár db mandula elfogyasztásával – csak jót tehetünk szervezetünknek!

mrbogyo

Vélemény, hozzászólás?