Első a névsorban

Avagy, mi mindenre jó az A vitamin?

Nem beszélünk róla igazán sokat, pedig meglepődnénk, ha sorra vennénk, mi mindenben segít nekünk, mi mindentől óv meg minket. Nagyon megérdemli, hogy érdemi helyet kapjon a vitaminok között, ha már „osztályelső”.

Több szervünk – legjobb barátja

Először is, nagy szükségünk van rá szemünk egészségének megőrzéséhez. Ez a vitamin felelős a szem fényérzékenységének megfelelő képzéséért. Az embrionális fejlődés szabályozásának elengedhetetlen eleme. Immunrendszerünket a C-vitamin mellett – fokozottan erősíti és segít legyőzni az elsősorban bakteriális eredetű fertőzéseket.

Az ajkak – sőt még a tüdő – nedvesen tartásában is az A-vitamin a legfontosabb szereplő. Egyik érdekessége még, hogy a szexualitás terén is szükségünk van rá, hiszen többek között elősegíti a termékenységet. Nem utolsó szempont, hogy a rákbetegségek megelőzésében is rendkívül hatásos. A bőr védelmét oly mértékben biztosítja, hogy belülről építi ki annak természetes védekezőképességét, megelőzve ezzel a napégést, amellett pedig elősegíti a szép és fokozatos barna szín elérését.

Mit okozhat a hiánya? Hogy vegyük magunkhoz?

Számos kellemetlen tünettől, betegségtől kímélhetjük meg magunkat, ha megadjuk szervezetünknek az A-vitaminból szükséges mennyiséget. Ilyenek lehetnek például:

  • a bőr kiszáradása
  • farkasvakság
  • hajszálak kiszáradása, töredezése, később kihullása
  • nyálkahártya kiszáradása

A mai emberek nagy számban már felfedezték, hogy a vitaminok természetes forrásból történő fogyasztásával mennyire jót tesznek a szervezetüknek. Az A-vitamin helyes bevitelével sincs ez másképp. Természetes forrása például a homoktövis. Ez a csodálatos kis bogyó – szinte felsorolhatatlan más vitamin és ásványi anyag birtoklója – nagyon nagy mennyiségben tartalmazza e fontos, szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitamint is.

Fogyasztásával elkerülhetjük az A-vitamin hiányából adódó betegségeket. A túladagolás veszélye is lecsökken, hiszen naturális formában adjuk meg a szervezetnek a szükséges mennyiséget.

A homoktövis számtalan formában fogyasztható, a bogyójából készül szörp például igazi hűsítőként hat szervezetünkre a fentebb felsorolt jótékony hatásai mellett.

mrbogyo

Vélemény, hozzászólás?