Ezer ember élne tovább transzzsírok nélkül évente?

Mi a transzzsír?

Mesterséges anyag, melyeket élelmiszerekben találhatunk, s melyek a kutatások alapján rendkívül károsak az emberi szervezetre. Többek között érelzáródást, szívinfarktust is okozhatnak.

Becslések szerint évente legalább ezren halnak meg az iparilag adagolt transzzsír okozta betegségekben. Ésszerű és okos dolog lenne tehát csökkenteni a telített és transzzsírok mennyiségét, mert ezek – ellentétben a telítetlen, hasznos zsírokkal – komoly betegségeket okozhatnak.

A napi transzzsír fogyasztás az összes bevitt energiának lehetőleg ne legyen több mint 1 százaléka!

Ez egész pontosan azt jelenti, hogy ha egy termékben fél grammnál kevesebb transzzsírt találunk, azt nevezhetjük elfogadható, talán még nem káros mennyiségnek.

Mit tesznek velünk?

A lényeg az, hogy ezek a zsírsavak növelik a vérben az LDL (rossz) koleszterin mennyiségét, ráadásul a HDL (jó) koleszterin mennyiségét csökkentik. Ez még mindig nem minden, mert a triglicerid szintet ugyancsak növelik. Ezek mindegyike érelmeszesedést okoz és a szív munkáját is nagymértékben rontja.

De, sajnos nem csak a szív van veszélyben! Az orvosok az Alzheimer-kór, és a nőknél kialakuló fogamzó képtelenség kialakulásáért is elsősorban a transz zsírokat tartják felelősnek.

Milyen élelmiszereket érdemes kerülni?

Elsősorban a margarinok tartalmaznak nagy mennyiségű transzzsírt. A kekszek, chipsek és például a ropik, vagy a leves porok is tele vannak ezzel a káros anyaggal. Megtalálhatjuk továbbá a salátaöntetekben, vagy a mélyhűtött tésztákban is, például pékárukban és pizzákban. A sütőmargarin transzzsír tartalma szintén nagyon magas, és jó, ha tudjuk, hogy a gyorséttermek ezt igen nagy mennyiségben használják ételeik elkészítéséhez!

Próbáljuk meg elkerülni ezeket az élelmiszereket és gondoskodjuk szervezetünk védelméről, természetes vitaminok fogyasztásával! Ilyen egy kellemes ízű, C-vitaminban rendkívül gazdag homoktövis szörp, mellyel segíthetünk egyensúlyban tartani a szervezetünk működését. Ráadásul a C-vitamin a szívre is rendkívül jó hatással van.

mrbogyo

Vélemény, hozzászólás?