Még nyílnak a völgyben a kerti virágok…..

Most érik a gyümölcs, de már nem sokáig

A forróság lassan elmúlik, de a napsütés úgy tűnik, hogy még nem hagyja el napjainkat. Ennek köszönhetően az őszi gyümölcsök lassacskán beérnek. A hűvösebb idő tehát nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a vitaminokról, épp most van itt az ideje jócskán feltöltődnünk a téli hónapokra. Számos zöldségből, gyümölcsből válogathatunk, melyek vitamintartalma igen magas. A legjobb, ha saját magunk termesztjük ezeket. Így megkímélhetjük magunkat a szervezetünkre káros vegyszerektől.

Miből válogathatunk?

Az ősszel érő gyümölcsök közül legtöbben az almát fogyasztják. Remek immunerősítő, megelőzheti a daganatok kialakulását, valamint az anyagcserére is jótékony hatása van.

A körte szintén ilyenkor érik, nagyon ízletes, lédús gyümölcs. Gyomorbántalmakra kitűnő, felgyorsítja az emésztést, és segít a csontritkulás megelőzésében is. Nem elhanyagolható vizelethajtó tulajdonsága, így segít a szervezetnek a méreganyagok kiürítésében, tisztítja a vért is.

A másik igen értékes kincs az őszi hónapokban a sütőtök. Felsorolni is nehéz jótékony hatásait, sokan túlzás nélkül csodaszernek tartják. Rengeteg vitamin van benne, úgy, mint az A, a C és különféle B vitaminok. Ásványi anyagok sokasága jellemzi. Ezek közül talán a leglényegesebb a mangán, a kálium, a béta karotin, vas és a réz. Jó hatással van a szem egészségére, belülről védi bőrünket, azon kívül vérnyomáscsökkentő hatása is bizonyított. Remek csemege a megsütött változata, őszi estéken nem csak íze, de ínycsiklandó illata miatt is kedvence a családnak.

Ezen kívül finom krémleves, vagy püré is készíthető belőle. Jótékony hatását mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy pár hónapos kortól már babáknak is adható. Pillanatok alatt elkészíthető igazi vitaminbombák készíthetők belőle. (magas béta karotin tartalma miatt a bőrt megsárgíthatja, nem kell megijedni tőle, mértékkel fogyasztva kárt semmiképp sem okoz)

(folytatjuk)

mrbogyo

Vélemény, hozzászólás?