Nem elég hosszú a kezünk

Mi történik a szemünkkel negyven felett?

Egy bizonyos kor felett, általában a negyvenedik életév környékén szemünk törvényszerűen romlásnak indul. Van, aki már a harmincas évei közepén-végén is észreveszi, hogy egy könyv, vagy egy újság olvasásakor mind messzebb kell tartania azt, hogy a betűket megfelelően láthassa. Ez az úgynevezett „öregszem” szindróma. Sajnos a tapasztalatok szerint a fenti szembetegség valójában elkerülhetetlen, legfeljebb az elérkezés idejét tolhatjuk ki némileg.

Nem tehetünk semmit?

Születésünk óta minden áldott nap használjuk szemünket, színeket, fényeket, formákat érzékelünk vele, nem beszélve arról, mennyi káros dolognak tesszük ki, szennyeződéseknek, erős fényeknek, napsugárzásnak, stb. Gyermekkorban elkezdődik már a terhelés, gondoljunk csak az írásra, olvasásra, iskolában a tábla – vetítő olvasására, és a számítógép napi szintű használatára.

Fontos dolog, hogy amit megtehetünk látásunk védelmében, azt minden esetben tegyük is meg! Például, tűző napon használjunk minden esetben napszemüveget, lehetőség szerint kerüljük a túlzott számítógép használatot. Belülről is óvhatjuk szemünk épségét, ha olyan ételeket, ásványi anyagokat és vitaminokat fogyasztunk, melyek megvédik szemünket a korai öregedés és a látásproblémák kellemetlen tüneteitől.

Az A vitamint szemünk védelmezőjének is nevezik, nem ok nélkül. Hiánya esetén romlik a sötéthez való alkalmazkodás, és szemünk az erős fényhez is sokkal nehezebben tud alkalmazkodni. Súlyos, hosszan tartó hiánya esetén még a vakság kockázata is fennáll.

A C-vitamin kiemelt szerepet játszik immunrendszerünk védelmében, minden egyes szervünk működéséhez szükségünk van rá, így szemünk egészségének fenntartásához is. Javítja, regenerálja a sejteket, így csökkenti a homályos látást. Kutatások szerint a C-vitamin rendszeres fogyasztásával néhány időskori szembetegséget is megelőzhetünk.

Szemünk a legféltettebb kincsünk. Óvjuk, vigyázzunk rá, s tegyünk meg mindent tökéletes védelméért! A megfelelő vitaminok napi fogyasztásával már sokat teszünk azért, hogy idősebb korban is számíthassunk jó működésére. A homoktövis fogyasztásával például a tökéletes mennyiséget vihetjük be fenti vitaminokból. Ne feledjünk, ez a csodálatos kis növény tízszer annyi C vitamint tartalmaz, mint a narancs, vagy a citrom, és a szemvédő A vitamin is nagy mennyiségben megtalálható benne.

mrbogyo

Vélemény, hozzászólás?