Rettegett „adalékanyagok”

Mik is a tartósítószerek?

Ha elmegyünk a boltba vásárolni – nem említve itt a speciális, úgynevezett bio boltokat – és megnézzük, mit tartalmaznak az élelmiszerek, melyeket a kosarunkba helyezünk, azt találjuk, hogy tartósítószer majdnem mindegyikben megtalálható. Így van ez annak ellenére, hogy az Uniós egészségügyi rendelkezések, ránk – magyarokra – is kivétel nélkül vonatkoznak. Akkor mégis mit jelent ez?

Magyarországon egyetlen olyan élelmiszer sincsen – szakértői vélemény alapján – melyben egészséget károsító anyag lenne jelen. Azon kívül biztosan állítják az is, hogy az adalékanyagok majdnem nyolcvan százaléka teljesen természetes eredetű anyag. Elmondják továbbá azt is, hogy a nem természetes úton előállított tartósítószerek sem károsak a szervezetre, ha azokat nem fogyasztjuk nagy mennyiségben. Fenti állításokat toxikológiai vizsgálatokkal igazolják, elvileg tehát azt mondhatjuk, ha hihetünk a vizsgálatoknak, akkor nincs mitől tartanunk.

Ha csak nem bio boltban vásárolunk, ha nincsen lehetőségünk teljesen természetes táplálékokat fogyasztanunk, akkor nem árt tudni, mik is ezek az E betűvel jelzett anyagok.

E 100 tól mesterséges színezékek, E 200-tól a tartósítószerek, E 300-tól antioxidánsok, savanyító szerek, E 400-tól kezdődőek pedig sűrítő anyagok és zselésítők.

Ha nem is tudjuk ezeket száz százalékban kizárni mindennapjainkból, legalább próbáljuk meg kompenzálni a természetben megtalálható vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, ha tehetjük saját magunk által termesztetteket, vagy ellenőrizhető helyről származóakat. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy saját kertünk van, akkor az örökzöldek mellé érdemes néhány gyümölcsfát is elültetnünk, ezzel hosszú évekre biztosíthatjuk magunknak a vitaminszükséglet nagy részét.

Igyunk meg egy frissítő homoktövis szörpöt, mely nem csak ízletes, hanem igen magas C-vitamin tartalmánál fogva rendkívül egészséges üdítőital. Igazi egészségbomba a szervezetnek, nem mellesleg pedig 100 százalékban természetes.

mrbogyo

Vélemény, hozzászólás?